Hapkido

Wat is HapKiDo?

HapKiDo is een Koreaanse manier van ongewapende zelfverdediging, uitsluitend zelfverdediging, dus defensief. Naar schatting is HapKiDo ruim 3000 jaar geleden ontstaan in het Indochinese gebied, echter de volledige herkomst en oorsprong zijn moeilijk te achterhalen. De basis wordt gevonden bij de boeddhistische monniken. De originele Koreaanse HapKiDo technieken hebben hun duizenden jaren oude zeden en gewoonten van Korea. Het HapKiDo staat vooral bekend door de uiterst efficiënte zelfverdedigings- en countertechnieken door het draaien, hefbomen, trappen, slaan, stoten, vegen, werpen, rollen en springen. Vooral het focussen op zenuwpunten van de tegenstander maken van HapKiDo een zelfverdedigingssport waarbij kracht en gewicht en leeftijd ondergeschikt zijn aan techniek, inzicht en kennis van het menselijke lichaam. De beweging en de kracht van de aanvaller worden tegen hem/haar gebruikt. Hap(te zamen, harmonie van lichaam en geest) Ki (geestelijke en lichamelijke kracht en concentratie) Do (weg des levens, leermethode).

 

Wat doe je bij HapKiDo?

Bij HapKiDo wordt vooral veel getraind op het beheersen van diverse technieken zodat men vooral vanuit zelfvertrouwen en lichamelijke en mentale beheersing reageert in plaats van uit angst en agressie. Tevens leert men gevaar al te herkennen of aan te zien komen zodat men snel en juist kan reageren op de situatie. HapKiDo staat dus niet alleen voor een serie technieken of een zelfverdedigingssport, maar vooral voor een manier van leven.

Wat is het doel van HapKiDo?

In de eerste plaats is het doel voor de beoefenaar van HapKiDo om lichaam en geest in balans te krijgen, zelfvertrouwen te kweken en om beter (of beter gezegd niet meer) met angst of agressie om te kunnen gaan. Ook HapKiDo is enorm karaktervormend, kweekt zelfvertrouwen en vooral innerlijke rust. Het in balans brengen van lichaam en geest wordt vooral gestimuleerd door de adem-methodes, met als doel concentratie, verzamelen van kracht en ontspanning.

Het huidige HapKiDo.

HapKiDo kent, zoals reeds gezegd, een breed arsenaal aan technieken en wordt dan ook wel een complete vechtkunst genoemd. De technieken die de moderne HapKiDo beoefenaar leert zijn onder te verdelen in enkele categorieën zoals, val breken (nakbub), trap- en stoottechnieken, gewrichtsklemmen, drukpunten, wapens.

ZELFBEHEERSING, DISCIPLINE EN HOFFELIJKHEID MAKEN HET VERSCHIL TUSSEN SPORTMAN/VROUW OF VECHTERSBAAS/BAZIN!!

Comments are closed.