Over ons

Taekwondo Kwan Hwarang & Hapkido
Dit is de website van TaeKwonDo Kwan Hwarang (Weert en Geleen) en HapKiDo (Geleen). Maak kennis met TaeKwonDo en HapKiDo als sport, vechtsport, wedstrijdsport, zelfverdediging of recreatie. Op deze site vindt u veel informatie over deze Koreaanse vormen van Martial Arts. De diverse mogelijkheden, geschiedenis en toepassingen. Neem gerust de tijd om deze site te bekijken en als er vragen zijn, u wilt gewoon meer informatie of u wilt zich inschrijven als lid, neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag.

TaeKwonDo Kwan Hwarang en HapKiDo Geleen is opgericht door Max Sopacua uit Geleen. In de jaren 60 kwam Max voor het eerst in aanraking met de Tae Kwon Do sport en de liefde en passie voor deze sport is voor altijd gebleven.

Sopacua Jorens, Max.
- Hoofdtrainer Taekwondo Licentie C - 4e Dan Taekwondo - Bruine band judo - 3e Dan Hapkido - Rode band Jiu-jitsu - Dangraad examinator - 6 jaar wedstrijdboxen C klasse.

Op de foto zie je Max Sopacua in actie met een hoog gesprongen YeopChagi.

Max stelt zich voor:"Al heel vroeg was ik bezig met de zelfverdedigingssport. Op jongere leeftijd ben ik begonnen met de judo sport, dat was toentertijd de enige 'bekende' zelfverdedigingssport die in Nederland beoefend kon worden. Ik bleek aanleg te hebben voor deze sport, ik had zo een plezier en keek uit naar de lessen. Door deze motivatie en mijn wil om te leren en te oefenen bracht me na drie jaar judo mijn eerste Limburgse Kampioen titel voor aspiranten. Toen ik 14 werd nodigde een kennis van me mij uit voor een TaeKwonDo training in Venlo.
Deze taekwondo les werd toen gegeven door Grootmeester Kwon Moo Gun en Annis Hermans.Dit was de eerste TaeKwonDo dojang in Nederland en na mijn eerste proefles reisde ik zeer regelmatig naar Venlo. Ik had mijn sport gevonden, TaeKwonDo. Steeds verder ging ik me verdiepen in het, voor Nederlandse begrippen, nieuwe Tae Kwon Do."

 

1960: De eerste TaeKwonDo demonstratie werd gehouden in Kamplinfort Duitsland. Een enorm indrukwekkend evenement in die tijd, waardoor Nico Hendrix in het Jeugdhuis "Ons Huis" een dojang huisvest en de TaeKwonDo club 'Me Yeuk' opricht. De sport doet zijn intrede in Nederland.
Enige tijd later werd de naam van de TaeKwonDo school verandert naar Kwon Moo Gun en weer wat later naar Oh Do Kwan. Ondertussen was de TaeKwonDo sport al wat bekender en vond de sport in Venlo aansluiting bij enkele mede-oprichters: Annis Hermans, Peter Prassing , Lou Maas, Jos Sanders, Ferry Spaan en John Pippers. Op de foto: De TaeKwonDo demonstratie in Kamplinfort Duitsland in 1960. Met Kwan Moo Gun, Nico Hendrixen en Mr Lee.

De centrale trainingen vonden toen plaats in de sportschool Pardoel in Oss. Door de inzet en de promotie van de sport door bovenstaande personen verspreidde de TaeKwonDo sport zich razendsnel over het hele land. TaeKwonDo won enorm veel aan populariteit.

1965: In Geleen werd ondertussen ook TaeKwonDo les gegeven door de Koreaanse Grootmeester Kwon Mu Gun en Annis Hermans. Omdat er in Geleen in die tijd geen geschikte sportaccommodatie/gymzaal was, werd er getraind in het zaaltje achter het Café aan de Burgemeester Lemmensstraat. De trainingen waren vooral gericht op het sparren, er werd maar weinig getraind op stijl of kata's.

Grootmeester Park demonstreert kracht, techniek en concentratie.

De trainingen van Grootmeester Kwon Moo Gun waren keihard en de beoefenaars van TaeKwonDo ondervonden hier (zowel op fysiek als op mentaal vlak) wat Koreaanse discipline betekent.

1968: Eind 1968 emigreerde Grootmeester Kwon Moo Gun (leraar van Max Sopacua) naar Canada, en vanaf 1969 ging Max trainen bij Hwarang Heerlen, onder leiding van Grootmeester Seo Myung Soo, 7e Dan. Door de invloed van Grootmeester Seo Myung Soo richtte max zich meer en meer op sparren en begon deel te nemen aan Internationale-, Nationale en Regionale TaeKwonDo kampioenschappen. Hierbij behaalde Max diverse titels waaronder Limburgse Kampioen in 1971 t/m 1973, Nederlandse kampioen in 1971 en in 1972 nam Max deel aan de interland Nederland- Korea in Den Bosch.

 

1970: Max richtte TaeKwonDo Kwan Hwarang op en geeft zijn kennis en ervaring in de TaeKwonDo sport en alle andere verdedigings- en vechtsporten zo goed mogelijk over aan zijn leerlingen.

1975: Augustus 1975 vertrok Max, samen met de Bondscoach Dhr. Seo Myung Soo en het Nederlandse Team, naar een trainingskamp/school in Korea. Daar namen ze op 28 t/m 30 augustus deel aan de 2e Wereld TaeKwonDo kampioenschappen in Seoul. Na deze deelname aan de wereldkampioenschappen stopte Max met de TaeKwonDo Wedstrijdsport en is hij zich verder gaan verdiepen in allerlei andere gevechtsporten, onder andere wedstrijdboxen, ,jiu-jitsu en hapkido.

1978: Max werd gevraagd door Dhr. Michael Cleosen, voorzitter van de VTA (Vlaamse Taekwondo Associatie), om de functie van bondscoach van Belgie te bekleden. Op 20 t/m 22 oktober 1978 vertegenwoordigde hij samen met het Nationale Team van België de 2e Europese TaeKwonDo kampioenschappen in München.

Heden: Nog steeds is Max intensief bezig met de diverse vechtsporten en de leerlingen die bij Max de sport uitoefenen worden elke training weer gemotiveerd en opgeleid onder de bezielende leiding en enthousiasme van Max.

Max met Grootmeester Chang
Lee Soon (HapKiDo)

 

Nederlandse Kampioenschappen
TaeKwonDo in Enschede.
Midden Peter Prassing
en Annis Hermans.

Max en Annis Hermans
aan het sparren.

Comments are closed.