Yin Yang Weerbaarheid

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid betekent opkomen voor jezelf waarbij je rekening houdt met jezelf en met de ander. Het gaat over grenzen en wensen aangeven, ook in lastige situaties. Door middel van mentale, verbale en fysieke technieken toe te passen. Weerbaarheid is het mogen, durven en kunnen beschermen van je eigen grenzen en vrijheid.

Bij weerbaarheid gaat het over grenzen. Grenzen voelen en aangeven. Het gaat over je zeker voelen en je eigen kracht ervaren. Leren hoe je eigen houding en uitstraling kunnen bijdragen tot een grotere kans om geen slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag.

Fysieke weerbaarheid

Fysieke weerbaarheid leren we je aan met technieken uit de oosterse vechtkunst. Verschillende vechtkunsten als aikido, taekwondo, karate en judo komen aan bod in deze lessen. In de weerbaarheidstrainingen wordt er op een psycho-fysieke manier gewerkt. Dit betekent dus altijd in beweging! Lichaamswapens en bevrijdingen vormen een vast onderdeel van de training, maar de mentale oefeningen nemen zeker een groot gedeelte van de lessen in beslag.

Wat houdt een training weerbaarheid in?

In weerbaarheidstrainingen staat het vergroten van zelfvertrouwen centraal. Je leert gebruik te maken van fysieke, verbale en mentale technieken en methodieken om op te komen voor jezelf, te oefenen met vechtlust in confronterende situaties en het stroomlijnen van emoties.

Het kenmerkende van weerbaarheidstrainingen is juist de combinatie van verbale, mentale én fysieke oefeningen. Juist deze combinatie blijkt effectief in de verdediging tegen grensoverschrijdend gedrag. De fysieke oefeningen in weerbaarheidstrainingen zijn bedoeld om de eigen kracht te ervaren en te versterken, verlamming van machteloosheid te bestrijden, ja- en nee-gevoelens te kunnen laten zien en kwetsbare plekken van een tegenstander te kunnen herkennen. Er is aandacht voor ademhaling, weerbaar stemgebruik, weerbare houding en lichaamstaal.

Tot slot, in weerbaarheidstrainingen gebruikte methodieken komen uit trainingen sociale vaardigheid, assertiviteitstrainingen, hulpverlening, agressiebeheersing en vechtsporten. De oefeningen en methodieken vormen een geïntegreerd geheel, met weerbaarheid als uitgangspunt. Je kunt werken aan bijvoorbeeld het verminderen van angst op straat, het verminderen van angst op je werk, preventie van seksuele intimidatie, racisme, huiselijk en seksueel geweld, kindermishandeling, pesten en ander grensoverschrijdend gedrag.

In de trainingen wordt ook specifiek gekeken naar de wensen en mogelijkheden van de cursisten. Naast sekse en leeftijd kunnen bijvoorbeeld ook etnisch-culturele, sociale en levensbeschouwelijke achtergronden van belang zijn. Deze zijn van invloed op de manier waarop iemand denkt, voelt en handelt. Bijvoorbeeld als het gaat om zelfbeeld, intimiteit, seksualiteit, grensoverschrijdend gedrag en weerbaarheid.

Praktijkelementen die aan bod komen:Ademhalingsoefeningen
- Hoe stevig sta ik
- Slag en stoot technieken
- Trap en schop technieken
- Arm klemmen
- Klem grepen
- Duw technieken
- Afweer technieken
- Bevrijdingstechnieken
- Werken met middelen die je bij je hebt (handtas, haarspray, naaldhakken, riem, jas, autosleutels)
- Grenzen aangeven
- Stemvolume
- Houding en uitstraling
- Praten
- Confrontatietechnieken
- Vluchten of weggaan uit de situatie

Yin Yang trainers
De trainers van yin yang hebben op verschillende gebieden ervaring zoals in de hulpverlening, horeca etc. Hierdoor kunnen zij zich richten op de individuele begeleiding en groepstrainingen weerbaarheid aan diverse doelgroepen. Hierin kunnen zij de ervaringen met verschillende vechtsporten op het gebied van karate, taekwondo, boksen, kickboksen etc. op een doeltreffende manier inzetten. Dankzij deze achtergronden zijn zij in staat om zowel de mentale als fysieke weerbaarheid van de cursist te vergroten.

Om deze trainingen op een verantwoorde wijze te kunnen geven, hebben zij de erkende opleiding docent weerbaarheid en gevaarsbeheersing succesvol afgerond.

Interesse?

Yin Yang geeft door het jaar cursussen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:

Naomy Caris-Sopacua

yinyangweerbaarheid@gmail.com

0031(0)641813486

 

Marisca Verspaget

yinyangweerbaarheid@gmail.com

0031(0)623538770

Comments are closed.